Boje života / 100

Школа: Gimnazija
Љубичаста боја симболизује моћ, племенитост, мудрост, достојанство, независност, инспирацију. Међутим, љубичасту боју ваздуху у многим градовима Србије дају штетне честице и гасови. Због тога је Србија заузела девето место на листи земаља по броју преурањених смрти услед загађења. Број болести насталих због загађеног ваздуха је многобројан.
Сматрамо да свако од нас треба да схвати да је одговоран према другим људима и животу планете не само за време свог постојања, већ да мора бити одговоран и према људима који ће се тек родити. Зато треба да направимо тај први корак који ће нас ослободити себичности – да би једног дана нека деца могла слободно и здраво да ходају и живе.
Овим радом дајемо допринос овој идеји ослањајући се на искуство и запажања стручњака која су нам помогла у изради рада. Непходно је да се људи суоче са овим подацима јер би пут ка опоравку од већ начињене штете требало да крене од истине.
Ваздух је живот – њиме почињемо своје постојање, без њега напуштамо свет. Отимање ваздуха значи отимање живота. Ваздух нећемо сачувати мењањем распона индекса који се тиче његовог квалитета, већ стварним залагањем и деловањем у складу са прописима и одговарајућим дугорочним плановима. То је једини начин да љубичаста боја буде једино боја живота, а не боја која води ка болести и смрти.

Evropskidnevnik
Evropskidnevnik