О ЕВРОПСКОМ ДНЕВНИКУ

„Европски дневник“ је публикација која има за циљ боље информисање о Европској унији (ЕУ), њеним вредностима и могућностима које вам пружа.

Публикација покрива широк спектар тема од настанка ЕУ и њених институција, преко екологије, људских и мањинских права, заједничког тржишта и валуте до могућности за наставак образовања и усавршавања у некој од земаља чланица ЕУ. Посебан део посвећен је односу Србије и ЕУ у ком је детаљније представљен процес преговора о приступању Европској унији, уз развејавање митова о ЕУ који постоје у јавности.

Циљ повезивања земаља у Европи није био стварање ексклузивног клуба, затвореног за нове чланове. Током година, Европска економска заједница је нарасла од мале групе од шест западноевропских држава до данашње Европске уније које броји 27 држава чланица и наставља преговоре са државама које су изразиле жељу да јој приступе, укључујући и Србију.

Овај својеврстан информативни водич, осим ученицима, може да послужи и професорима као помоћно наставно средство – а ово је четрнаести пут да је ”Европски дневник” објављен у Србији.

У Дневнику можете сазнати више о путовањима, студијама и студентским разменама, фондовима и стипендијама, волонтирању и учењу језика – о ономе што вас чека када Србија буде чланица ЕУ као и могућностима које су вам већ сада доступне, али и о животу вршњака у другим земљама Европе. Више детаља о актуелним могућностима које су доступне младима можете сазнати овде.

Као и сваке године, Делегација Европске уније у Републици Србији ће организовати наградно такмичење „Европа и ја” за средњошколце, овај пут у периоду од 1. фебруара до 15. марта 2024. године. Информације о видео конкурсу, пропозицијама, начину пријављивања и наградама су доступне на овој страници, а до тада позивамо вас да сазнате више о ЕУ и другим темама овогодишњег издања „Европског дневника“ истраживањем публикације кликом овде, што ће вам бити одлична припрема за учешће на конкурсу!

Публикацију „Европски дневник 2023/2024“ финансирала је Делегација Европске уније у Републици Србији, док су Министарство просвете и Министарство за европске интеграције Републике Србије подржали пројекат и учествовали у припреми дневника.

Одговоре на сва остала питања можете потражити тако што ћете контактирати ЕУ инфо центар у Београду или ЕУ инфо кутке у Новом Саду и Нишу, који су део ЕУ инфо мреже. Циљ ЕУ инфо мреже је да се Европска унија и процес евроинтеграција приближе свим грађанима Србије, а мрежа организује и предавања, обуке, форуме и дебате на којима грађани имају прилику да се активно укључе у дискусију о ЕУ и изразе своје мишљење, као и сазнају које су им то могућности доступне.