О ЕВРОПСКОМ ДНЕВНИКУ

Европски дневник је публикација која има за циљ што боље информисање о Европској унији (ЕУ), њеним вредностима и могућностима које вам пружа.

Ово је тринаести пут да је Европски дневник објављен у Србији. Овај својеврстан информативни водич, осим ученицима и ученицама, може да послужи и професорима и професоркама као помоћно наставно средство.

Европски дневник покрива широк спектар тема од настанка ЕУ и њених институција, преко екологије, људских и мањинских права, заједничког тржишта и валуте ЕУ, до могућности за наставак образовања у некој од земаља чланица ЕУ. Можда ће вам најзанимљивије бити развејавање митова о ЕУ који постоје у јавности. Посебан део посвећен је односу Србије и ЕУ који има за циљ да ученицима и ученицама приближи процес преговора о приступању Европској унији.

У Дневнику, можете сазнати више о путовањима, студијама и студентским разменама, фондовима и стипендијама, волонтирању и учењу језика, о ономе што вас чека када Србија буде чланица ЕУ, као и о животу ваших вршњака у другим земљама Европе.

Одговоре на сва остала питања можете потражити тако што ћете контактирати ЕУ инфо центар у Београду или ЕУ инфо кутке у Новом Саду и Нишу. Циљ ЕУ инфо мреже је да се Европска унија и процес евроинтеграција приближе грађанима Србије. Мрежа организује и предавања, обуке, форуме и дебате на којима грађани имају прилику да се активно укључе у дискусију о Европској унији и изразе своје мишљење

Циљ повезивања земаља у Европи није био стварање ексклузивног клуба, затвореног за нове чланове. Током година, Европска економска заједница (ЕЕЗ) је нарасла од мале групе од шест западноевропских држава до данашње Европске уније и наставља преговоре са новим државама које су изразиле жељу да јој приступе, укључујући и Србију.

Као и сваке године, Делегација Европске уније у Републици Србији ће организовати такмичење „Европа и ја” за средњошколце. Информације о конкурсу, пропозицијама и начину пријављивања ће бити објављене до краја године на овој страници, а до тада позивамо вас да сазнате о Европској унији и другим темама које се налазе у овогодишњем издању Европског дневника што ће вам бити одлична припрема за конкурс!

Публикацију Европски дневник 2022/2023 финансирала је Делегација Европске уније у Републици Србији. Министарство просвете и Министарство за европске интеграције Републике Србије подржали су пројекат и учествовали у припреми овог дневника.