Хајде да живимо у корак са природом / 71

Школа: Машинска школа Ниш
Ова слика представља виђење данашњег човека који гледа природу, а најчешће на друштвеним мрежама.
Услед корона вируса њуди су се отуђили и затворили оквир мобилног смарт телефона који служи да побољша данашњи начин живота и олакша исти.
Људи су у прошлости све више и више бежали из шуме (село) на загрејани бетон у већим градовима. Самим тим када оду у тај град они често постају отуђени и немају никакав контакт са природом. Ипак, у последње време људи се враћају у своје најздравије окружење – у природу. Беже из градва у села у потрази за миром, и тишином, лепотама, здравим ваздухом, водом… Данашњи човек стално бежи, а ипак има потребу да своје драге и лепе тренутке објави на друштвеним мрежама. И тако је и настао овај рад.
Рад је замишљен као виђење данашњице- када се све врти на мрежама које преовадавају у друштву.
Ипак, парадоксално, природа је свуда око нас. Нема потребе гледати је на Инстаграму- довољно је обићи околину свог места.
Да бисмо чували природу, морамо је прво приметити. Животна средина је наше најважније место боравка- а ипак, она нема своје налоге на мрежама, одакле добијамо највише информација.
Човек може да живи у складу са природом. Бројне ноћи које смо пријатељи и ја провели спавајући под шатором то и доказују. Уживамо учећи од природе. Потребно је сачувати птице, дугу, шуму, траву, брег… Пут ка томе је да их прво уживо упознамо и уживамо.
Бројне акције на локалном, националном и међународном нивоу нас охрабрују да кренемо у овом смеру. Инспирацију можемо да нађемо погледавши примере из различитих дела Европе. Али је важно да је прво нађемо- у себи.

Рад приказује виђење природе данас. На сликама се налазе фотографије разних лепота које нас окружују- и које нам природа пружа. Свака од забележених фотографија је тренутак сам за себе свака има своју симболику и лепоту тренутка у коме је настала. Као и увек, све је у оку посматрача.
Камен, Птица, Сунце, Ветар, Облак имају толико тога дивног да представе и пруже- али нису на друштвеним мрежама. Човек, такође, може и треба да живи у оваквом окружењу и да у здравој животној средини ужива- уживо.
Хајде да живимо у корак са природом!

Evropskidnevnik
Evropskidnevnik