Делегација Европске уније у Републици Србији је и ове године организовала наградни конкурс за видео радове средњошколаца, у склопу публикације „Европски дневник“ – конкурс, под називом „Европа и ја“. Конкурс је инспирисан публикацијом о Европској унији коју Делегација Европске уније реализује по 14. пут уз подршку Министарства за европске интеграције и Министарства просвете.

Учеснице и ученици из целе Србије послали су више од 50 видео радова и показали своје вештине у видео продукцији, приповедању прича и дигиталним медијима на неке од теме као што је ЕУ и Србија, ЕУ у твом свакодневном животу, Митови о ЕУ, Људска права, Образовање и спорт, Животна средина и климатске промене, Дигитални свет и иновације, Култура, Јединствено тржиште ЕУ и заштита потрошача – све оне теме које су обрађене у публикацији „Европски дневник“.

Наградни конкурс трајао је од 1. фебруара до 1. априла 2024. године, а стручни жири, састављен од представница Делегације Европске уније у Републици Србији, Министарства за европске интеграције Републике Србије као и ЕУ Инфо центра, одабрао је четири најбоља рада пристигла на овогодишњи конкурс.

Прво место деле два рада и то радови ученика Предрагa Јовичићa из Угоститељско-туристичке школе из Новог Пазара и Андрије Алексића из Уметничке школе из Ниша. Друго место освојила је Нађа Петровић, ученица XIII гимназије из Београда, а треће место Сандра Филиповић ученица Школе за оштећене слухом и наглуве Стеван Дечански из Београда.

Честитамо награђеним ученицима и ученицама и захваљујемо се свима који су учествовали у конкурсу!

Ова иницијатива представља важан корак ка подизању свести младих о европским вредностима и приликама које пружа чланство у Европској унији, пре свега кроз публикацију „Европски дневник“ – која покрива широк спектар тема од настанка ЕУ и њених институција, преко екологије, људских и мањинских права, заједничког тржишта и валуте до могућности за наставак образовања и усавршавања у некој од земаља чланица ЕУ. Посебан део посвећен је односу Србије и ЕУ у ком је детаљније представљен процес преговора о приступању Европској унији, уз разоткривање митова о ЕУ који постоје у јавности.