Планета се руши, човек се гуши / 76

Школа: Економско-трговинска школа


Животна средина и климатске промене су важне
Сваки пут када купиш најлонску кесу у продавници помисли да ће највероватније завршити у реци или у мору.
Сваки пут кад ти донесу у кафићу пластичну сламчицу помисли колико је потребно времена да се она разгради.
Сваки пут кад се у радњи ухватиш за лименку помисли где ће она завршити.
Сваки пут кад потегнеш из пластичне флаше помисли како ће она угрозити природно станиште неке животиње.
Сваки пут кад седнеш у кола да би отишао до друга, а могао си и бициклом, помисли како доприносиш загађењу планете.
Сваки пут, али заиста сваки пут – мисли о томе.
Без животне средине нема ни човека. Питање очувања животне средина је тема над свим темама. А да ли смо свесни како се према природи односимо и колико оно што чинимо утиче на климатске промене?! Нисмо.
Зато смо одлучили да направимо ангажовани уметнички рад, користећи технику асемблаж, и да га поставимо на најпрометнији ходник у школи. Желели смо да изасовемо ученике и запослене да обрате пажњу и бар на кратко размисле о томе шта и сами чине што угрожава нашу планету, а самим тим и наш живот. Снимили смо реакције ученика и запослених, заустављали смо их да са њима поразговарамо о томе шта виде, које емоције наш рад у њима изазива, да ли ће наша поставка бар мало променити њихову свест о томе како се понашају према планети.
Направили смо од картона огромну планету Земљу, а затим смо на њу полепили искоришћене лименке, пластичне флаше, маске, сламчице, рукавице, чепове и још много тога. Све то тешко разградиво смеће преплављује мора, океане, угрожава и копно и воду. Докле – питамо се у нашем раду?! Шта можеш ти да урадиш?
Свако од нас може да да мали допринос да се ситуација промени. И кад помислиш: шта ће то променити ако само ја престанем да користим пластичну амбалажу – немој да те то поколеба! Покрени лавину! Буди носилац промене! Можда ће и људи око тебе почети да следе твој пример. Веруј да је твој корак мали, али да ћеш можда покренути многе.
Веруј у промену! Веруј у боље! Мотивиши људе око себе!
Другу планету немамо и зато је морамо чувати!

Evropskidnevnik
Evropskidnevnik