Оплакивање / 28

Школа: Техничка школа Шабац


„Оплакивање“
Еволуција света и човека носи са собом многобројне препреке са којима се сви суочавамо и које морамо решавати да бисмо живели. Када постанемо свесни колика је благодет дисати пуним плућима, схватамо величину нагомиланих проблема. Управо бавећи се питањем смисла, дошли смо до проблема екологије – природе, чистог ваздуха, воде, глобалног загревања…
Нашим радом желели смо да укажемо на проблеме екологије, све присутнијим у савременом друштву, а о којима се, нажалост, човечанство недовољно бави.
Одређену инспирацију за рад пронашли смо у делу Салвадора Далија „Пиета“. Мотив Богородице на Далијевој слици, у нашем случају то је фигура жене чије сузе, реализоване у раду низањем перлица надоле, симболизују управо оплакивање света. Комунални отпад приказан је на дну рада, а у случају планете Земље, на њеном тлу и у њеној сржи. То што је нагомилано, и чега је све више, шири се светом и прети да угуши планету. Депоније бујају и нападају са тла, а са друге стране, супротно од тла, црвенило у горњем делу рада, упућује на глобално загревање које прети из универзума. Наша планета нема много времена! Ипак, негде у даљини, нада је присутна. Мотив белог голуба, уткан у композицију дела, представља трачак наде и оптимизма да ће људи, ипак, прихватити одговорност за своје поступке и постати свесни да планета неће још дуго трпети људски терор.
Овим радом желимо да пошаљемо универзалну поруку о смислу живота, о одговорности према планети, рекама, ваздуху, животињама и новим животима који долазе и који ће доћи.
Будимо одговорни, поштујмо границе које нам природа стално поставља шаљући нам упозорења.
Назив рада: „Оплакивање“
Димензије рада: 70cm x 100cm
За реализацију рада коришћене су следеће сликарске технике:
– колаж /лик жене са репродукције Далијеве слике „Пиетả“
– асамблаж
– темпера
– музика из филма „Три боје плаво“ – Song for the Unification of Europe
Ученици: Андрић Никола, Ђурковић Андреа, Савић Урош
Ментор: Танацковић Весна

Evropskidnevnik
Evropskidnevnik