“Да страх нестане” / 142

Школа: Средња Школа “Милоје Васић”


Европска унија је економска и политичка организација која се састоји од двадесет седам држава чланица. Политикa ЕУ има за циљ да обезбеди слободно кретање робе, услуга, људи, капитала унутар унутрашњег тржишта. Унутрашње јединствено тржиште је успостављено кроз стандардизовани систем закона који се примењује у свим државама чланицама. Ова заједница доноси законе у области правосуђа и унутрашњих послова и има за задатак одржавање заједничке политике о пољопривреди, рибарству, трговини, регионалном развоју и још много тога. Европска унија је јако солидарна заједница која нема пасошке контроле за путовања унутар њене зоне и државе чланице користе евро као униврзалну валуту.
Да би постала чланица, држава мора испунити одређене критеријуме који су дефинисани на састанку Европског савета 1993. године у Копенхагену. Захтева се стабилна демократија која поштује људска права и владавину права. Управо због ригорозних критеријума који су постављени, често се деси да се шире дезинформације везане за саму огранизацију. Европска унија је моћна заједница, међутим то не значи да је не прати лош глас. Од тога да ће привреда пропасти до губљења националног идентитета, али све ово су само митови о Еврпоској унији.
Нашим радом „Да страх нестане!“ покушавамо да дигнемо свест и да се изборимо са погрешним ставовима појединаца везаним за ЕУ. Људи имају многе предрасуде и страхове и ми покушавамо да покажемо да нема потребе да се боје. Круже разне гласине о томе шта ће се десити када би држава ушла у ову заједницу. Срби се плаше да уласком у ЕУ губимо наше писмо – ћирилицу. Када би се више говорило и када би се људи више информисали, схватили би да ћирлица већ јесте једно од службених писaма. ГМО храна није дозвољена унутар Европске уније. Познато је да постоје многе провере хране пре него што изађе на тржиште. Чак и производи од животиња неће бити забрањени. Није тачно да српски традиционални пољопривредни производи неће моћи да се појаве на тржишту. Привреда неће пропасти, квалитет производа ће бити још бољи. Не постоји разлог зашто би људи тврдили да Европска унија има више лоших него добрих ствари да понуди. Због тога је важно да дође крај погрешним информацијама.
Наш тим сматра да чињенице треба остати чињенице, а митови треба да буду разоткривени како би истина изашла на видело. Овим апелујемо на ширење истине. Надамо се да ће једног дана нестати сав страх!

Evropskidnevnik
Evropskidnevnik