Заједно имамо моћ да уништавамо али и да стварамо / 191

Поштовани свете,
помози деци да уживају и диве се твојој доброти и мојој лепоти. Научимо децу, заједно, да од малих ногу брину о свету у коме живе, о биљкама и животињама и свему лепом што их окружује, а они ће, сигурна сам, сачувати наш свет и за будуће генерације. Због свог интереса човек је изменио мој изглед, а оно мало нетакнуте природе која још постоји, у великој је опасности да нестане. Не бринем ја због себе већ због тога што човек не разуме да угрожавањем животне средине угрожава и свој сопствени опстанак.
Причај им о мени сваког дана и не дозволи да ме забораве!
Твоја планета Земља.

23

Životna sredina i klimatske promene su važne / 190

Rad je namenjen, osim za konkurs, i za proširivanje svesti ljudi o aktuelnom globalnom problemu.

12

EU u mom svakodnevnom životu / 189

Моја жеља и порука младим људима је да више бринемо о природи и њеним потребама јер је она најважнији део на.

3

Животна средина и климатске промене су важне / 188

Климатске промене у светлу последњих великих пожара који су захватили Аустралију, али и друге делове наше планете.

29

EU Basna / 187

Kao odgovor na temu “Mitovi o EU”, izabrala sam pristupačan i zanimljiv format blog teksta.
Ideja sajta “EU basne” jeste da informiše i edukuje mlade o mitovima o Evropskoj uniji kroz basnu o državi kandidatu – Sokoliji. Na ovom sajtu pronaći ćete detaljno objašnjene mitove, analizu ankete koju sam sprovela među mojim drugarima srednjoškolcima, šta je zapravo istina i nastavak basne.
Korišćeni su podaci iz pouzdanih izvora i obiluje brojnim činjenicama o nastanku i istorijatu Evropske unije.
Takođe, ostavila sam mogućnost svim kreativnim čitaocima da aktivno učestvuju u nastavku basne pisanjem svojih mitova i ideja o Evropskoj uniji. Ovaj sajt je namenjen svim uzrastima, i možda dosadnu temu približava na inovativan i prijemčiv način. Zato krenite u čitalačku avanturu i saznajte da li će Sokolija ući u E(v)ropsku uniju!

197

Људска права-Моја права / 186

Људска права играју једну од најважнијих улога у свачијем животу. Уз помоћ њих, човек има могућност да се развије, искаже своје мишљење, сам себи створи живот онаквим каквим га је одувек замишљао…Сви смо на овај свет дошли како би иза себе оставили нешто наше, зар не? Љубав, породицу, каријеру, првенствено свој глас! На жалост, у свету и није баш тако. Нисмо сви рођени са истим правима и могућностима за живот. Али то не спречава људе да се свакодневно удружују и пружају подршку једни другима. Да, јесте, колико год живот може да буде леп, толико може и суров. Зато су људи ту, да заједно створе боље и безбрижније место за живот, да се изборе за права који сваки човек заслужује! Да не постоји страх од другачије вероисповести, боје коже, сексуалносе опредељености! Управо те различитости чине свет лепшим и занимљивијим. Буди свој, подигни глас!

16

EU myth busters / 185

У оквиру видеа бавили смо се најчешћим митовима везаним за улазак наше земље у Европску унију. Трудили смо се да на духовит начин разбијемо те митове. Видео је у потпуности ауторско дело ученика Рачунарске Гимназије Смарт Нови Сад, узраста 15 – 16 година. За сценарио, монтажу, снимање и режију био је задужен ученик Коста Јовановић.

733

Evropa i ja zajedničkim snagama / 184

Плакати урађени на тему Европе и ја који су презентовани у видо формату. Сваки има за циљ да покаже да Европска унија прави одрживи баланас у развоју животне средине и организације. Радови користе елементе који су купљени и за њим имамо лиценцу (аудио, фото, 3д).

3

SOS / 183

Радимо да би зарађивали. Зараду трошимо купујући. Постајемо жртве конзумеризма. Трујемо земљу по којој ходамо, храну коју једемо, ваздух који дишемо, воду коју пијемо. Спасимо своју кућу, спасимо сами себе!

1

Jedna je majka / 182

Једна је мајка

Ни једна љубав не може бити слична мајчиној. Немерљива је речима, већ делима, а опет самим
нашим постојањем. Мајка је највећа подршка и највеће заслуге припадају управо њој. Марта
Космач је подарила живот једном изванредном човеку, Херберту фон Карајану. Херберт фон
Карајан , један од највећих  диригената   двадесетог века , написао је на молбу Савета Европе три
инструментала за соло клавир, дувачки и симфонијски оркестар за Европску химну. У стварању тог
препознатљивог симбола Европске уније учествовао је диригент чија је мајка Српкиња из Новог
Сада. Без њега, химна Европске уније не би била иста. То је једна од „нити“ које Србију приближавају и везују за ову велику европску организацију.

59

Planeta nije za bacanje / 181

Planeta nije za bacanje

30

Очисти Европу / 180

Наш тим је за конкурс “Европа и ја” изабрао тему “Животна средина и климатске промене су важне”, зато што желимо да на најзанимљивији могући начин подигнемо свест о заштити животне средине, али и о највечим потешкоћама са којима се суочавају одредјене државе Европске Уније. Вршили смо истраживања о проблемима и покушали смо да играчима свих узраста то пренесемо на најлакши и најзанимљивији могући начин.

Наша идеја је прављење интерактивне апликације, у виду квиза, који ће вас научити који су то највећи проблеми који утичу на животну средину, и шта узрокују климатске промене које утичу на цео свет. Такође, поред питања о еколошким проблемима животне средине, ту су и питања о природним знаменитостима тих држава и занимљивостима о њима. Поред питања и квиза, налази се и текст са појашњењем о еколошким проблемима те државе.

Квиз се састоји од 4 питања за сваку од држава које смо убацили у интерактивни квиз, то јест апликацију. Све државе су откључане, осим Републике Србије, која се откључава тек након решавања квизова за све остале државе у апликацији. Кликом на маркер изнад државе, отварају се и квиз и текст. Редослед решавања квизова, то јест држава није битан. Уколико играч не реши тачно питања везана за Србију, игрица га враћа на почетак. “Прогрес бар” се пуни када се реши одредјени део игрице.
Интерактивна апликација и квиз има за циљ, не само да се подигне свест о загадјењу и његовим негативним утицајем на животну средину, већ и да играчи свих узраста науче нешто о проблелима, али и природним знаменитостима тих држава.

Као крајњи исход решавања свих квизова закључно са питањима о Србији, играчу се приказује порука са честиткама за успешно завршену игру, и за ново стечено знање о еколошким проблемима и природним знаменитостима одредјених држава Европске Уније.

1870

EU i Srbija / 179

Приказ Вршца, града у Србији у ком сам рођена, као и делови Шведске и Данске, које сам посетила као туристa. Било да сам у ваздуху, копну или мору, свуда се добро осећам, и уживам у лепоти природе. Слике су из приватне колекције настале из љубави према фотографији.

2

У природу природно / 177

„У природу природно“ је рад у виду видео снимка који представља истраживање ученика засновано на једноставним експериментима. Рад приказује како различити загађивачи утичу на различите врсте земљишта. У раду се истичу последице загађења земљишта као проблем који можемо решити само заједничким активностима свих нас.

39

Оморика / 176

Овај рад има за циљ да скрене пажњу сваком појединцу да његово мало у ствари значи много. Мисли глобално делуј локално. Посебно у светлу два велика пожара која су се десила у нашој непосредној близини у којима су уништене две највеће састојине Панчићеве оморике у свету.

37

Да ли сутра постоји? / 175

Кратак видео “Да ли сутра постоји?” је рад на тему “Животна средина и климатске промене су важне”.
Проблеми су представљени кроз разговоре између баке и деке са њиховим унуцима.
Паралела је направљена између онога што је било некада и онога што ће тек бити, односно, између јуче и сутра.
Говори се о пролазности и о буђењу људи.
Својим поступцима одређујемо да ли на тему животне средине и климатских промена стављамо тачку или тачку зарез.
Ово није само фиктивна прича, ово олако може бити будућност света.
Важно је да будемо упућени у климатске промене и животну средину.
Будуће генерације нису криве, али оне ће испаштати ако се као
човечанство не пробудимо. Чак се и медвед пробуди из зимског сна на крају исте.
Ми као људи нашим поступцима не штетимо само планети, већ штетимо и нама самима
али и доводимо у питање будућност. Оно што је свима нама данас нормално и уобичајено
некада можда неће бити. Замислите да Вам деца не знају како изгледају зеленило, чист парк, делфини и корњаче.
Неће моћи да оду на пољану и удишу свеж ваздух. Зато Вам постављамо питање: Да ли сутра постоји?

687

ЕУ и Србија / 174

Блог текст на тему ЕУ и Србија.

4

Ljudska prava-moja prava / 173

Ситуација Ромске националне мањине у Србији, њихов положај, предрасуде о њима и предлози за решавање њихових проблема. Идеја се заснива на основу свакодневних дискриминација које Роми трпе и начини како да искоренимо расизам у Србији.

24

Моја земља / 171

Рад „Моја земља“ на тему животна средина и климатске промене су важне, жели да прикаже значај здравог земљишта за живи свет на планети. Презентовани су резултати истраживања до којих се дошло коришћењем једноставних експеримената са узорцима загађене и незагађене земље. Испитивана је количина хумуса и ph вредност, а затим представљен утицај ових параметара на плодност земљишта. Истиче се важност плодног земљишта за опстанак живог света и планете као и једино могуће решење -одговоран однос према животној средини.

9

Ljudska prava / 170

Svaki pojedinac okružen je nekom vrstom nepravde, što i ne izaziva naročito čuđenje kada sagledamo situaciju iz više perspektiva. Međutim, nepravda koja ima najmanje osnova za postojanje prisutna je umnogome

245

У сусрет Европи / 168

Квиз на тему Европа у свакодневном животу. Садржи неке занимљиве чињенице из неких од већих држава Европе.

6

Спасимо Земљу / 166

Пред вама се налази игрица која се зове ,,Спасимо Земљу’’. Циљ ове игре је да решите неке од најзначајнијих еколошких проблема широм света и на тај начин допринесете очувању животне средине. Одговарајући на занимљива питања из области екологије, географије, хемије и биологије научићете и сазнати много корисних информација о животној средини. Док смо правили игрицу забавили смо се и научили доста нових ствари. Овом игрицом желимо да укажемо на важност очувања животне средине као и на климатске промене које представљају претњу планети.
На главном менију се налази неколико опција. Једна од њих је ПРОМЕНИ ЈЕЗИК. Помоћу ове опције можете одабрати неки од понуђених језика. Такође можете подешавати јачину звука помоћу опције ЗВУК. Да бисте започели игру кликните на опцију ИГРАЈ. Након изабране опције појављује се модел Земље. У горњем левом углу налазе се ЛИСТИЋИ који представљају новац помоћу ког је могуће откључати нове континенте И океане. Почетна сума тих листића је 1000. Игрицу је могуће започети откључавањем било ког континета или океана. У нашем случају ми смо одабралу Европу. Након откључавања појављују се три мисије које се прелазе одговарањем на питања. По завршетку споредних мисија појављује се ГЛАВНА, која обухвата питања из претходних споредних мисија. Питања су из области екологије, географије, хемије и биологије. Уколико приликом одговарања на питања дате нетачан одговор, губите батерију која представља гориво ракете помоћу које се крећете око Земље. Да би се батерија напунила потребно је одрадити мањи задатак у види скупљања муњица.Поред муњица такође сакупљају се папири који симболизују смеће које се налази на Земљи. Преласком главне мисије завршава се спасавање континента или океана. По завршетку свих мисија на једном континету или океану на исти начин се спасавају и други. Након спасавања свих континената и океана игрица је пређена.
Приступни линкови:

Windows (PC): https://mega.nz/file/ooh0VQhT#3Hno05GZ5lpY8cK2C2hMJUyoC6sgAzc_FOZLIvmhh_0
Android (telefon): https://mega.nz/file/I1gUwKYC#UEAP6QMGLlqTaA83RZGZhZ4vRnxxsbOM6-S-taKhkHs

18

Пробуди се, док није касно! / 165

песма и слике описују данашњицу људске небриге о природи, еколози на све начине покушавају да развију свест о важности здраве околине за опстанак човека. Много људи не обраћају пажњу, на сталне апеле и сматрају то небитном ставком. Природа нас је казнила овим вирусом који нас тренутно окружује и упозорава да може бити много горе, ако будемо овако наставили.

11

ПРИРОДА И МИ – БУДИМО ПАР / 164

Фотографија је сликана на Дану пешачења, Коритник , изнад Нишке Бање. Представља однос човека и природе и приказује колика је лепота здраве животне средине. Када бисмо били пажљивији према нашем животном окружењу, касда бисмо били пар са природом, чији смо саставни део, било би једнака добробит и за нас и за наше животно окружење. Зато не смемо занемарити климатске промене које ми сами изазивамо.

2

ЉУДСКА ПРАВА – МОЈА ПРАВА / 163

Ovaj kratak animirani video napravile smo nas tri učenice drugog razreda XIV beogradske gimnazije, s ciljem da gledaoce upoznamo makar sa bazičnim elementima ove kompleksne teme i njene istorije. Koliko god da je ljudima bilo teško da osvoje prava koja mi danas smatramo osnovnim, toliko je lako ta prava i izgubiti! Tome svedočimo svakodnevno, posmatrajući događaje i situacije u našem mikrosvetu, ali i široj lokalnoj, i svetskoj zajednici. Da bi očuvali svoja prava, prvo moramo biti svesni da postoje, i koja su, a potom ih braniti i negovati, kako za sebe, tako i za druge, jer su naše slobode prave slobode samo dok ne ugrožavaju tuđe. Mi znamo svoja prava i živimo u skladu sa njima, a vi?

108

“Ваздух који дишем” / 162

Сваке секунде док ово пишем,
нестаје ваздух који дишем.
Похлепа влада, пустоши шуме,
да ли ико вапај природе разуме?!
Хаити поплављен, Аустралија гори,
против људског немара природа се бори.
Неко ће рећи једно стабло више-мање,
као да ће баш оно изменити глобално стање.
А истина је да није важно да ли су то САД или Кина,
јер све нас под овим небом мучи измењена клима.
Панчићеве оморике има све мање,
еколози кажу, алармантно је стање.
У облацима дима храст и буква нестају,
да секу шуме људи не престају.
Научници нису успели вештачки ваздух да створе,
зато људима преостаје једино пошумљавањем да се боре.
Надам се да је моје излагање било јасно,
зато Европо делуј, јер једног блиског дана може бити касно.

123

Zvezda po zvezda, sazvežđe / 161

Циљ ове анимације на тему “ЕУ и Србија” био нам је да покажемо снагу и моћ тимског рада и уједињења. Кроз симболичан приказ ликова који су обучени у боје заставе Републике Србије, желеле смо да покажемо да је заједничким снагама могуће остварити било који циљ. Такође смо хтеле да видео садржи доста симболика и метафора, да омогући посматрачу да сам закључи о чему се ради, да нема ограничења у мишљењу.

68

LOVE IT OR LOSE IT / 160

Кућица на Дрини је симбол Бајине Баште и једно од најпознатијих обележја река у Србији али и свету. Природа која је окружује и река Дрина су оно у чему бројни туристи уживају и где налазе мир у шетњама и ваздуху. Кроз ову анимацију смо хтели да скренемо пажњу како је управо једно од најдражих места у региону суочено са претњама проузрокованим људским деловањем услед бацања смећа на обалу и сами ток реке чиме губимо шуме, дивље животиње, слатку воду и уопште билошку разноврсност. Додатно је забрињавајуће што се све то дешава великом брзином.

Зашто ризикујемо да изгубимо места која волимо?

115

Људска права – моја права / 159

У свом раду главну реч сам дала људским правима која су неопходна за нормалан живот и рад сваког човека. При томе сам јасно и прецизно изразила и неке своје личне ставове у погледу тих истих права. Рекла сам да основа лежи у слободи, мисли изражавања, рада, кретања, образовања, лечења и других активности. Али најважнија ствар у животу сваког човека јесте обострано поштовање људских права – тачније, власт и народ. И једни и други морају имати висок степен толеранције и разумевања. Само узајамним компромисом између државе и њених становника може се постићи готово свако људско право, а да при томе нико не буде оштећен. Такође сам у свом раду напоменула да важну улогу у људским правима имају и медији. Јер они су први преносиоци гласа народа. Они износе у јавност све похвале, али и примедбе на рачун државе као и појединца. Медији су сигнали људских потреба, жеља, хтења, као и резултата. Сав мој рад се своди на опис људских права као и на моју замисао истих.

25

Pad Košutnjaka / 158

Незадовољство због уништавања природе ради инфраструктуре.

49

рЕКОвизија / 156

Ученици су осмислили рад као приказ утицаја људи, њихове свести и њиховог деловања на животну средину и климатске промене. Снимили су разговор са децом у вртићу о њиховом поимању животне средине и томе колико човек може да утиче на њу. Снимили су и разговор са пролазницима на тему шта очекују од локалне самоуправе, а шта сами могу да ураде по том питању. И на крају су разговорали са преставником локалне самоуправе о њиховим плановима и томе колика је свест људи о личном доприносу у једном овако важном питању.
Циљ рада је био да се покуша доћи до одговора да ли мала места какво је Општина Рековац могу да се одупру општем тренду загађивања и уништавања животне средине.
Водили су рачуна да се прибави сагласност родитеља деце из вртића која су учествовала у разговору.

33

Животиње на леђима носе терет загађења / 155

Животиње на леђима носе терет загађења. Фабрикама је потребан само тренутак да загаде природу, воду и угрозе велики број животиња у њој, а њено чишћење је дуго и споро. Овим

230

Екопарк сунцокрети / 154

Загађеност на планети Земљи је огромна. Да би то спречили треба да уведемо више ветрењача ради чистијег ваздуха. На раду су приказана поља сунцокрета и ветрењаче у позадини. План је да се кроз ову слику промовишу ветропаркови који су значајни за екологију и животну средину.Uticaj zagađenja vazduha na ozonski omotač, sto dovodi do prodiranja štetnih UV zraka i zagrevanje zemlje.

1

Direkt / 153

Život u mraku, život u strahu, stalno u gardu – to nije moj izbor. Ja biram da se borim. Borim se sa sobom i prihvatanjem sebe, borim se sa osudom i sa beskrajnim neznanjem. Borim se za ljubav, za ono što jesam i kažem direktno – ja postojim, ja se ne bojim, ja živim život u boji!

87

Животна средина и климатске промене су важне / 152

Рад је написан са еколошког становишта заштите животне средине, једноставно и разумљиво јер је упућен сви житељима ове планете. Бави се проблемом светског значаја и позива сваког од нас да учинимо оно што је у нашој моћи како бисмо имали шта да оставимо нашим потомцима у аманет.

2

Планету то не боли / 151

Градови у Србији имају велики проблем са загађењем ваздуха, воде, земљишта. Београд је међу најзагађенијим градовима у свету. Један од узрока јесте прекомерно коришћење фосилних горива. Последица загађења ваздуха у Србији је и погоршање здравља људи што је сасвим довољан знак популацији да је промена важна. Шта можемо учинити како бисмо променили ову чињеницу?
Рад приказује одлазак фосилних горива у прошлост као императив. Ово је представљено мрачним, тамним небом које покрива густ дим из димњака као последицу коришћења фосилних горива у дну фотографије. Њихово место заузимају обновљиви извори енергије. Фотографија истиче коришћење соларних панела који као ресурс користе енергију Сунца као “чист” извор енергије. На фотографији се уочава белина снега и плаветнило неба, а у позадини се јасно види “чиста” планета као последица одговорног односа према животној средини.
“Планету то не боли јер има на изволи”

17

Euro Quiz / 149

Мислите ли да све чланице Европске уније користе евро као званичну валуту? Већина вас ће одговорити потврдно, али то није тачно. Веровали или не, Шведска је чланица Европске уније која не користи евро већ шведску круну.

Ова занимљивост као и још пуно тога се налази у апликацији,
која има за циљ да вас на забаван и интерактиван начин упозна са занимљивостима и општом културом Европске уније.

Игра се састоји од 12 нивоа, порастом нивоа расте и тежина истог. Играч након успешно пређеног нивоа октључава следећи и добија поене.
Поени које играч освоји се шаљу на ранг листу на којој су и сви остали играчи. Играч има могућност да прати своје као и поене осталих играча.
Апликација се састоји од три игре:

1. митови (играч погађа да ли је мит истинит или није)
2. квиз (играч одговара на питања која су везана за митове, општу културу Европске Уније и још много тога)
3. игра меморије (играч треба да споји 2 заставе)

Апликацију можете преузети на страници https://euroquiz.herokuapp.com/

280

Од нас зависи! / 148

Планета земља је наш дом.
Да ли ће бити блистав и чист или мрачан и тужан… од нас зависи!

55

Ljudska prava-moja prava / 147

Поглед на реално стање права људи са инвалидитетом у Србији.

4

Бреме / 146

Тема: ЕУ у мом свакодневном животу

Наслов : Бреме

Конкурс „Европски дневник“ ми је омогућио да са апсолутном слободом мишљења прикажем друштвене и интелектуалне функције једног становника ове планете.
На фотографији се налази приказ старице, која, као и свако биће, носи своје бреме. Налази се у природи где нема ничег лажног. Примећује се уравнотеженост њеног духа док балансира са непознатом бесконачношћу свог интелектуалног и емоционалног пртљага.
У фотографију је пројектована мисаоност. Духовно бреме добија опипљив облик. Европску унију у мом свакодневном животу управо и симболише овај вид уметности, то јест да је најбогатији човек на свету духовно моћан човек.

58

ПОРАЖЕНА ПРИРОДА / 144

Оно што ме привукло овом призору је судар два контрастна пејзажа. Један је одевен у свежину и зеленило, други је пуст и огољен, људском руком свучен. У централном делу фотографије, у фокусу мог ока, био је део оног предела, где се види да су шуме посечене, а природа начета. У том односу вегетације и пустоши, престанка и трајања, ликвидације и обнављања, одиграва се борба између смрти и живота, између природе и човека. Меланхолични тон овога призора, на којем се осећа одсуство сваке животне вибрације нас опомиње да имамо обавезу да са лица земље скинемо терет наше небриге. Призори овог пустошења могли би суверено да владају нашом планетом, ако се на време не опоменемо и превентивно не делујемо. Исход ове борбе зависи искључиво од нас!

293

“Да страх нестане” / 142

Европска унија је економска и политичка организација која се састоји од двадесет седам држава чланица. Политикa ЕУ има за циљ да обезбеди слободно кретање робе, услуга, људи, капитала унутар унутрашњег

9

Животна средина и климатске промене су важне / 141

Поремећај годишњих доба, поплаве, суше, смог, топљење леда на половима и глечерима,… И још много другиш катастрофа које не можете ни да замислите. Градови ће бити под водом, животиње ће се смањити, нестаће цивилизације и то све због нас. Да бисмо задовољили наше потребе за енергијом неограничено сагоревамо угаљ, нафту и природни гас, што доводи до великог оштећења наше земље. Њена плућа се уништавају и полако нестају. Дрвеће вапи за помоћ, а ми се не трудимо довољно. Треба да се потрудимо да што више пешачимо, возимо бицикл, изолујемо наше домове, трошимо што мање енергије и једемо мање меса. Али пре свега треба да схватимо да су климатске промене јако озбиљан проблем, а да је животна средина нешто без чега не можемо.

Линк за насловну фотографију: https://www.domzdravljanis.co.rs/danas-se-obelezava-svetski-dan-klimatskih-promena-4-novembar/

8

Ljudska prava – Moja prava / 140

U tekstu se govori o ljudskim pravima, kako pojedinaca tako i zajednica. Tema je način borbe za ljudska prava, kao i značaj iste. Govorim o tome zbog čega je bitno preći sa reči na dela, zbog čega je važno boriti se za bilo šta. Reč je o nekim osnovnim ljudskim pravima za srećan, normalan i slobodan život svakog od nas. Akcenat se stavlja na jednakost kao jedan od preduslova za napredak društva, ali i za bolji život. Bitno je da shvatimo da i ako su nam mnoga prava data, mi ipak nemamo pravo da kršimo tuđa.
Naslovna slika preuzeta sa sajta ozonpress.rs

7

Бродом до Европе / 139

Овај конкурс запао ми је за око још прошле године. Одлучила сам се да ове године бродом дођем и до Европе. Путујући сам стварала и упознала животну средину Власинског језера. Природне лепоте и реткости овог подручја су велике, као такозвана плутајућа острва која настају при дизању водостаја језера. Ово је за мене било дивно искуство, спојила сам се са природом и уживала у чарима Власинског језера.

43

ТВОЈ САН – МОЈ САН – НАШ САН / 138

Фотографија приказује социјалну инклузију и подршку рањивим групама на територији општине Бајина Башта. Настала је у току посете ученика Гимназије “Јосиф Панчић” Дневном боравку за децу са сметњама у развоју “Сан”. Овај дневни боравак је настао у оквиру пројекта “Ја имам сан.. ” који представља део програма “Подршка Европске уније инклузивном друштву”. Кроз заједничке активности, подиже се свест и развија емпатрија ученика, а доприноси социјализацији и интеграцији деце и младих са сметњама у развоју.

110

NADA / 137

Концепт рада је да покаже жељу и интересовање за путовањима који су нам тренутно онемогућени због тренутне ситуације у свету што Корона вирус, немаштине, финансијске кризе па чак и тренутна ситуација са Украјином.
Овим радом желимо да покажемо колико је средњим уметничким школама путовање битно.
Битно је из разлога да видимо и научимо развој уметности кроз историју, а неке земље Европске Уније могу да нам омогуће да све то видимо.

3

Никад је нећу стићи / 136

Мит: Никад је нећу стићи!

Мишљење да Србија никада неће успети да уђе у Европску унију све присутнија је код становника наше државе. Од почетне велике наде и радости при потписивању Споразума о приступању ЕУ, преко стицања звања кандидата за ЕУ, до данашњих дана, нада за улазак Србије у ЕУ код њених становника све је мања, тако да је ишчезла и код многих великих заљубљеника у Европску унију.
Зашто су поглавља дата Србији од стране ЕУ, нашој држави толико тешко остварива, непознато је како нама тако и великом броју становника наше државе.
На нашем муралу Србија и ЕУ су приказане као девојке на три слике: првој где је Србија близу ЕУ, другој где се ЕУ удаљава од ње и трећеој на којој јој је ЕУ далека више светлосних година, тј. недостижна.

39

Људска права / 135

Рад је осмишљен као документарни видео о томе како млади људи из различитих земаља гледају на људска права. Учествовали су млади из Француске, Србије, Бразила, Чешке, Грчке, Швајцарске и Колумбије. Један од учесника је особа са оштећеним слухом, па је знаковним језиком изразио свој став. Желиле смо да младим људима омогућимо платформу за изражавање свог мишљења о значају поштовања људских права. Фокусирале смо се на равноправност и универзалност људских права, али и на индивидуалне потребе младих људи и отварање међусобне комуникације и размене на тему људских права. Сматрамо да је тема важна и актуелна, и да увек треба изнова да јој се враћамо.

83

Европа и ја / 134

Бирам срећ́ан и бољи живот!

Када се пробудим свако јутро само у једном даху, у минуту, покушам узети тај један тренутак да размислим о животу који је сан сваке реалности. Свесно бирам да имам срећ́ан живот: онај који је испуњен љубављу, смехом, здрављем и успехом. О оном свету пуном лепих успомена обојен бојама, без ратовања, непријатељских односа, одбацивања људи различитих сексуалних опредељења, националности… Као једна од жртви: тражим спречавање вршњачког насиља, јер сваки човек има право на “своје ја”… Желим да започнем дан фокусирана на ствари које могу учинити да ово постане моја, ваша и наша стварност – бирам Европу за нашу стварност да бих живела европским плућима! У свом раду представљам, такозванo ”цртање по лицу”, састављен од компонената лого-а ,,Европског дневника” и моје маленкости.

4

Imam pravo / 133

Сви људи на свету имају иста права која би требало сви међусобно да поштујемо и никада између људи да не правимо никакве разлике.

1

На чистом ваздуху / 132

На фотографији видимо једну биљку која расте у условима густе насељености где је загађење ваздуха велико, у позадини се виде оџаци и дим из индивидуалних ложишта. Утицај и последице загађења су видљиве и на листовима биљке.

7

Бумеранг / 131

Природа све враћа! Да ли заиста мислимо да овим темпом загађивања имамо шансу за боље сутра? Или сутра уопште? Баш као што бацимо бумеранг и он нам се врати, тако

36

Пут једне маске / 130

Пут једне маске је у потпуности ауторско дело ученика Средње школе УШЋЕ из Београда.

Ученици су овим кратким филмом желели да прикажу своје виђење пандемије Корона вируса.
Николија, Невена и Виктор су кроз ауторске фотографије, видео снимке и цртеже су желели да дају свој мали допринос свестраном понашању младих људи – ученика њихове генерације и да их подстакну у ношењу маски и активном спречавању ширења Корона вируса.

Први део филма, кроз историјат развоја пандемије 2019. године до 2022. године приказује да ученици приликом уласка у било који затворени простор треба да носе маске, а уколико их не носе треба да постоје савесни Корона редари који ће их усмерити на примерно и одговорно понашање. Такође приказали су и основне препоруке како се треба правилно понашати и заштитити себе и људе у околини од даљег ширења вируса.

Затим, ученици су кроз један истаживачки део приказали основни састав и позитивно дејство маски које се налазе на тржишту и које су свима доступне. Такође, приказано је да су маске јако опасан – инфективан отпад, иако су нам нужно потребне и представљају неизоставни дневни “аксесоар”. Ово је нарочито важно јер не постоји сигуран и безбедан начин рециклирања или безопасног одлагања маски на депоније, а грађани се свакодневно немарно понашају одлажући их где стигну.

У трећем делу – анимирани стрип, је приказан дијалог младих људи (Николије, Невене и Виктора) који једни на друге могу утицати да почну да носе маске. У овом делу је представљено како две особе (Невена и Виктор) које савесно носе маску, кроз едукативни приступ утичу да трећа особа (Николија) почне да је носи.

Ми као аутори: Николија, Невена и Виктор, са својим ментором проф. Даниелом се надамо да смо успели да дамо свој скромни допринос у буђењу свести младих људи у спречаванју ширења вируса пандемије COVID-19.

24

Сачувајмо боје природе / 129

Свет данас је на прагу еколошке катастрофе. То је последица генералног немара људи и недостатка бриге за животну средину и целу планету. Наша прича има за циљ подизање свести, пре свега код младих људи и деце о значају очувања нашег окружења и средине у којој живимо. Деца сматрају ту тему досадном, безначајном и непотребном, и зато верујемо да ће наша занимљива прича помоћи младима да схвате значај бриге за животну средину. Аутори ове приче су ученици првог разреда наше школе који су сами написали причу и по њој направили анимацију. Дечак у овој причи представља младе људе који не воде рачуна о својој околини, али изненадним одласком у будућност увиђа да она није онаква какву очекујемо. Како би избегли сиву будућност, морамо одмах променити наш однос према природи док не буде сувише касно и да не бисмо оставили уништену планету генерацијама које долазе. Сузе дечака и девојчице симболишу искрено кајање које сви људи треба да осете. Постанимо милостиви према свим живим бићима на свету и сачувајмо све боје наше планете. 🙂

157

Борба малог кита / 128

Зар је ово један мали кит заслужио? Зар је ово заслужио океан? Зар ово стварно треба да се дешава? Шта се десило са људима? Толико питања има, а заправо ниједан

1166

Глас природе / 127

Промене у природи и последице климатских промена увек су видљиве голим оком сваком човеку, али шта оне представљају за природу, како се она осећа – о томе ретко ко размишља. Управо због тога, наш рад представља глас природе.
Кроз стихове смо хтеле да је персонификујемо, пренесемо целом свету најтананије мисли скривене у свакој пори природе која нас окружује. Тако ћемо боље разумети и више ценити окружење које је део нас. Емпатијом човек увек боље разумева нешто што није директно његова бол, али то може постати. А свака порука или упозорење на опасност кроз стихове боље се памти.
Нисмо желеле да поруку преносимо на уобичајен начин, већ да наша оригиналност остави траг за собом.

724

ЖИВОТНА СРЕДИНА И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ / 122

У видео запису смо приказали контраст између загађење и чисте природе и наше залагање за здраву животну средину. Нажалост, у данашње време има све више загађене природе од чисте. Ако не бринемо о природи, то значи да не бринемо ни о нама. Потребно је више љубави и пажње. Будућност нашег света зависи од нас самих. Чувајте природу, јер она чува нас.

8

Зашто је дошло до овога?! / 121

Загађење ваздуга је постало један од највећих проблема данашњице. Свакодневни проблеми које изазива остављају великe последице на здравље људи, мења им животе. Овакав проблем се мора решити, при томе, сваки појединац може направити велики напредак. Потребно је проширит људску свест о климатским променама које сами изазивамо. Тренутно у свету доста људи се плаши саме помисли о изласку ван дома. Обавештавају нас о загађености ваздуха и говоре нам уколико је опасно проводити време на отвореном, али у највећем броју случајева и сами је можемо осетити.
Мој град, који би требало бити познат као значајна тачка српске историје, простор који негује сећање на велике догађаје и важне личности, област која се може похвалити задивљујућим природним лепотама је тренутно познат као један од градова који се налазе при врху скале загађености ваздуха на Балкану. Загађење је постало и видљиво голим оком, осећам његово присуство свакодневно.

313

Еко Раденко / 120

Одлучили смо да обрадимо тему “Животна средина и климатске промене су важне” кроз мултимедијални формат, у виду мобилне апликације. Квиз под називом “Еко Раденко” смо првенствено наменили деци узраста од 7 до 10 година. Сматрамо да су најмлађе генерације носиоци промена и да овим пројектом можемо позитивно утицати на њих.

Квиз је састављен од 10 нивоа. Сваки наредни ниво је тежи, састоји се од више питања која истовремено постају и изазовнија. Циљ играча јесте да својим одговорима скупи што више поена и усрећи платену Земљу. У зависности од одговора изглед и расположење планете Земље се мењају, као и поруке која она оставља кориснику. Планета Земља је симболично, на почетном екрану (као и на једном од могућих резултата квиза), приказана са тужним изразом лица док се истовремено топи; овакав приказ планете Земље има за циљ да подстакне на промене.

115

Sve je u našim rukama / 119

Uticaj zagađenja vazduha na ozonski omotač, sto dovodi do prodiranja štetnih UV zraka i zagrevanje zemlje.

1

На младима свет остаје! / 115

Загађеност планете Земље данас представља један од највећих проблема заједнице. Почевши од једне кесе на улици, па све до мора и океана, загађеност се јавља у више облика(загађеност ваздуха, вода и друго). Како ми ту можемо помоћи? Заједничким снагама и поштовањем правила можемо спасити нашу садашњост, али и будућност, јер још увек није касно за промене.

У овом блогу вам желим дочарати проблеме данашњице, колико лошег ваздуха удишемо, али и начине како можемо променити ствари. Кроз садржај многих постова, слика и видео записа уочићете, барем се надам, како се све(т) може лоше завршити. Заједно можемо све, јер једном се живи, као што и наша планета једном постоји!

455

Usamljeni div / 114

Zbog topljenja leda, Ledeni div je ostao bez svog doma i svog kraljevstva, ostavljen sam na jednoj maloj santi leda, zaboravljen i izolovan od svih.

1

Бит Европе / 111

Бит Европе је прича, о свим митовима са којима се сусреће наша земља на путу ка ЕВРОПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ.
“Бит” представља “основу” нечега, а мене асоцира на “откуцај”, управо ту је настала идеја за назив “Бит Европе”.
Циљ овог пројекта је да Вам дам одговор на питање: “Да ли митови заиста представљају основу нашег уласка у ЕУ?”

У жељи да будућим генерацијама оставимо бољу и лепшу Србију, не смемо дозволити да митови и предрасуде буда препрека, да наши дугогодишњи циљеви постану остварења будућих генерација.

445

Животна средина и климатске промене су важне / 106

Наш тим је изабрао тему „Животна средина и климатске промене су важне“ зато што желимо да подсетимо наше вршњаке да брину о животној средини јер ће се у супротном сусретати са сличним проблемима као Нађа и Вики. Кроз видео смо представиле један обичан дан тинејџера. Желеле смо да укажемо на свакодневне грешке, како тинејџера тако и свих осталих људи, које директно или индиректно загађују нашу планету и жива бића која се налазе на њој, укључујући и нас, људе, који смо једини прави загађивачи.
Тинејџерка Нађа не води рачуна о природи. Она не обраћа пажњу на лоше поступке све док… За њу као и већину тинејџера ношење торбе није у тренду, одговарајуће боје, подсећа на старије… Вожња превозних средстава загађује околину, али то није важно јер је мрзи да устане и да прошета до продавнице. Али у ситуацији када треба да прошета са другарицом, шетња не представља проблем. За њу рециклажа није важна… Дезодоранс је један од производа који имају лош утицај на планету, али Нађа не обраћа пажњу на то тако што га користи у великим количинама….
Другарица Вики је та која тренутно испашта због оштећене планете. УВ зрачење је јаче због оштечења озонског омотача па лоше утиче на кожу. Поред већег УВ зрачења навеле смо још два проблема, а то су загађење ваздуха и река, као и угроженост живих бића у њој. За ове тинејџерке проблем представља и уништено место за дружење.
Лик мајке представља особу која брине о животној средини. Поред тога, она је узор ћерки и врши утицај да се њено лоше понашање према природи промени. Родитељи су узор деци и уколико су они ти који очување природе сматрају важном, већа је вероватноћа да ће и њихова деца.
Нађа се под утицајем родитеља променила по питању очувања природе. Гледаоци, да ли ћете и ви?

19

Теодицеја свемира / 104

Глобално загревање планете, уништавање озонског омотача, појава киселих киша и учесталост климатских екстрема последица су човековог немарног односа према природи. У актуелном стању свеопштег страха од смрти и заразе, чак и ово труње породице и пријатељства, мрвице саборности које су претекле, бивају доведене у питање. Чежњу за додиром, жељу за односом, жар побуне против оваквог живота гасимо виртуелним световима. И тако се лагано круни време и наставља наше путовање ка последњој литургији. Једног дана, живот, каквог га познајемо у данашњем облику, биће литанија мртвих уметника. Овај блог се на алегоријски начин бави темом климатских промена. Блог, поред текстова о климатским променама и могућим алтернативама живота, доноси ауторски филм, богат анимацијама, које су плод маште аутора и представљају синегдоху наше планете. Филм, као централно хипертекстуално средство блога, у великој мери се ослања на пропратне текстове самог блога.

14

Замисли… / 103

Овај едукативни видео настао је са циљем да се за тренутак замислимо и ставимо у положај особа које не чују. Кроз приказ конкретних проблема са којима се суочавају у свакодневном животу желели смо да пробудимо колективну свест, али и да укажемо на њихова неостварена људска права због којих делује да су странци у сопственој држави.

210

SKOK U BUDUĆNOST / 102

Када сањам о будућности, осећам се срећно. Маштам о неким „нормалним“ стварима, о достојанственом животу. Хоћу да одскочим да ми ноге ни на тренутак не додирну земљу и слете тамо где ми је место, а припадам Европи

20

Odliv mozgova / 101

Тежиле смо да кроз овај рад прикажемо један од митова о ЕУ, одлив мозгова. Одлучиле смо да то урадимо кроз графит, спрејевима.

3

Boje života / 100

Љубичаста боја симболизује моћ, племенитост, мудрост, достојанство, независност, инспирацију. Међутим, љубичасту боју ваздуху у многим градовима Србије дају штетне честице и гасови. Због тога је Србија заузела девето место на листи земаља по броју преурањених смрти услед загађења. Број болести насталих због загађеног ваздуха је многобројан.
Сматрамо да свако од нас треба да схвати да је одговоран према другим људима и животу планете не само за време свог постојања, већ да мора бити одговоран и према људима који ће се тек родити. Зато треба да направимо тај први корак који ће нас ослободити себичности – да би једног дана нека деца могла слободно и здраво да ходају и живе.
Овим радом дајемо допринос овој идеји ослањајући се на искуство и запажања стручњака која су нам помогла у изради рада. Непходно је да се људи суоче са овим подацима јер би пут ка опоравку од већ начињене штете требало да крене од истине.
Ваздух је живот – њиме почињемо своје постојање, без њега напуштамо свет. Отимање ваздуха значи отимање живота. Ваздух нећемо сачувати мењањем распона индекса који се тиче његовог квалитета, већ стварним залагањем и деловањем у складу са прописима и одговарајућим дугорочним плановима. То је једини начин да љубичаста боја буде једино боја живота, а не боја која води ка болести и смрти.

37

Последња шанса / 98

Свако воли да ужива у лепоти небеског плаветнила и пространства. Да ли ће увек бити тако? Да ли ће усамљена биљка бити упозорење да је само она остала у гомили отпада и смећа или је позив да реагујемо. Упозорење да се понашамо одговорно, да одлажемо отпад где је то предвиђено и тако оставимо простор да се биљке слободно развијају, стварају кисеоник. Тако ће се створити чиста природа и здрава животна средина. Небо ће бити лепше, плавље па ће и у будућности моћи да уживају у његовој лепоти. Уколико усамљеност ове биљке схватимо као поруку бићемо у предности у свеопштем напретку и путу у Европску унију.

441

” Животна средина и климатске промене су важне ” / 97

Наш циљ у овом раду био је да напоменемо, као што и сам наслов указује, важност климатских промена које су евидентне и да пробудимо свест младих да почевши од појединаца можемо утицати и на глобалном нивоу. Учесник тима је сам у једној акцији, приказао у другом делу рада, делић своје активности која може бити добар пример другима. Бавећи се својим хобијем, наставиће да учествује у сличним активностима.

10

На лепом плавом Дунаву / 94

Дунав је велика и снажна река која управља загађењем, али не може то да ради у недоглед.
Помозимо! Уколонимо отпад који смо донели.

3

“Наша планета” / 93

Идеју за овај рад добиле смо тако што смо боље упознале наш град, његове особине из давнина и оне које су сада. Глобално загревање и климатске промене су јако битан фактор у истраживању и проучавању живог света неког подручја. Баш због тога желели бисмо да подигнемо свест о томе, колико у нашем граду, толико и ван њега. Климатске промене јако утичу на биодиверзитет, шумарство, хидрологију и водене ресурсе, пољопривреду, као и на здравље људи и животиња. Желимо да подстакнемо људе да брину о својој средини, не загађују је и чувају. Сматрамо да је то битно за нас који живимо у овом добу, а и за наша поколења у будућности.

77

Тужно лице / 92

Видео запис ,,Тужно лице” представља рад на тему људских права. Овим радом желимо да прикажемо неприхватљиво лице дискриминације и тужно лице њене жртве. Посебно скрећемо
пажњу на дискриминацију особа са инвалидитетом који није на први поглед очигледан, са циљем да подигнемо друштвену свест о томе. Будући да се према таквим особама дискриминација често дешава из незнања, у свом раду промовишемо симбол сунцокрета, који представља дискретно обележје које носе особе са неком скривеном физичком или психичком сметњом.

Иако знамо да је дискриминација не само неприхватљива, већ и законом забрањена, свакодневно се са њом сусрећемо. Она је често део и резултат наших „невидљивих“ понашања којима због личног својства ускраћујемо права која имамо сви. Последице, бол и патња су још страшнији када су наша „невидљива“ дискриминаторна понашања усмерена према особама са невидљивим инвалидитетом.

Елементима вербалног и драмског изражавања желимо да пренесемо поруке да нас више раздвајају предрасуде, страх и незнање него било које друге разлике.

Погледајте наш видео, покушајте да замислите патњу коју дискриминисана особа пролази, размислите какве могу бити последице. Доживите свет њеним осећањима и послушајте њене речи. Такав свет нико не жели за себе. Променимо га! Изградимо свет у којем људска права остварују и унапређују сви, свет једнaкости, равноправности и достојанства.

232

Животна средина и климатске промене су важне / 90

“Чувајмо земљу и природу на њој, јер их нисмо наследили од својих дедова и очева, него смо их позајмили од својих потомака.” – поглавица Бик Који Седи
Блог говори о утицају човека на климатске промене и жељи појединца да својим примером мења цивилизацијска схватања, јер деструктивно деловање на природу резултат је нашег погрешног схватања животне средине и себе самих.

120

Рушимо митове о ЕУ / 89

За такмичење “Европски дневник”сазнале смо преко наше школе. Са пуно ентузијазма смо решиле да учествујемо, у чему су нас подржали наши професори, породица и пријатељи. Ангажовани уметнички рад нам се

1182

Meda iz Ledenog grada / 88

Рад “Меда из Леденог града” представља низ илустрација повезаних у кратак филм, који скреће пажњу на последице климатских промена и загађења животне средине.
Прича која прати главног јунака, Меду Снешка, на сликовит начин, објашњава у како су се тешкој ситуацији нашле животиње Северног пола. Упознаћете се са Снешковом породицом и пријатељима и кроз Снешково искуство схватићете колико су проблеми климатских промена и загађења животне средине опасани и штетни по животињски свет.
Животиње нису криве за загађеност у којој живе, а ми смо ту да пробудимо свест о опасности и последицама, као и да подстакнемо друге да нам се придруже у очувању животне средине.

306

Životna sredina i klimatske promene su važne / 84

Животна средина и климатске промене су важне за све.

1

Пужева кућица и Ковид окућница / 81

На фотографији је пуж ког сам затекла једног дана на хигијенској маски, крај ограде фирме у Чачку. Фотографијом сам желела да дочарам неминовност утицаја Ковида не само на људе, већ и животиње. Ковид је постао део животне средине и малог пужа, који се скућио на Ковид маски.

80

Амбијент / 79

Тужна је слика оронулих зграда који се налазе у непосредној близини центра града, а још тужнији њихов положај у односу на модерне зграде које их окружују. Фотографија која приказује некадашњи хотел Турист, подсећа на место страве, рупу која тера на најгоре мисли и осећања. Готово уз само двориште Основне школе, годинама се урушава кућа која је давно напуштена и предтавља велику претњу. Посебно ме заинтересовала кућа необичног изгледа која се бори сама са собом.Не да се – држи се, али пропада. Стиди се своје немоћи, јер је окружена луксузним зградама и скупоценим аутомобилима. Стари објекти пропадају, али се у њиховом изгледу задржало нешто природно и топло. На жалост, нестају под притиском хладних савремених објеката…..

4

Светски дан борбе против насиља над женама / 77

Блог-текст са темом Светки дан борбе против насиља над женама садржи насловну страну и странице 16.дана активизма против насиља над женама, Циљеви кампање и Галерија.
У блогу су линкови ка видеу на Интернету и ка школском видеу из кампање ранијих година. У овом блогу су коришћене слике са интернета без ауторских права.
Циљ блога је подизање свести о насиљу над женама и заштити од насиља и дискриминације.

40

Планета се руши, човек се гуши / 76

Животна средина и климатске промене су важне Сваки пут када купиш најлонску кесу у продавници помисли да ће највероватније завршити у реци или у мору. Сваки пут кад ти донесу

2

Животна средина и климатске промене су важне / 75

Рад представља глас разума и жељу да се очува природа. Вапај да заштитимо здравље је исказан кроз молбу, наредбу и освешћивање да прво променимо себе.

9

Сви смо ми једнаки! / 73

Без обзира на пол, узраст, веру, боју коже или инвалидитет, сви смо ми једнаки. Боримо се против дискриминације! Заједно можемо да мењамо свет! Различитост нас чини посебнима и стога, ширимо љубав, а не мржњу!
Стоп насиљу, дискриминацији, расизму! Подржимо младе, подржимо људе са инвалидитетом, роме, LGBTIQ, подржимо сваког на овом свету! Сви су посебни, сви су једнаки!

20

Хајде да живимо у корак са природом / 71

Ова слика представља виђење данашњег човека који гледа природу, а најчешће на друштвеним мрежама.
Услед корона вируса њуди су се отуђили и затворили оквир мобилног смарт телефона који служи да побољша данашњи начин живота и олакша исти.
Људи су у прошлости све више и више бежали из шуме (село) на загрејани бетон у већим градовима. Самим тим када оду у тај град они често постају отуђени и немају никакав контакт са природом. Ипак, у последње време људи се враћају у своје најздравије окружење – у природу. Беже из градва у села у потрази за миром, и тишином, лепотама, здравим ваздухом, водом… Данашњи човек стално бежи, а ипак има потребу да своје драге и лепе тренутке објави на друштвеним мрежама. И тако је и настао овај рад.
Рад је замишљен као виђење данашњице- када се све врти на мрежама које преовадавају у друштву.
Ипак, парадоксално, природа је свуда око нас. Нема потребе гледати је на Инстаграму- довољно је обићи околину свог места.
Да бисмо чували природу, морамо је прво приметити. Животна средина је наше најважније место боравка- а ипак, она нема своје налоге на мрежама, одакле добијамо највише информација.
Човек може да живи у складу са природом. Бројне ноћи које смо пријатељи и ја провели спавајући под шатором то и доказују. Уживамо учећи од природе. Потребно је сачувати птице, дугу, шуму, траву, брег… Пут ка томе је да их прво уживо упознамо и уживамо.
Бројне акције на локалном, националном и међународном нивоу нас охрабрују да кренемо у овом смеру. Инспирацију можемо да нађемо погледавши примере из различитих дела Европе. Али је важно да је прво нађемо- у себи.

Рад приказује виђење природе данас. На сликама се налазе фотографије разних лепота које нас окружују- и које нам природа пружа. Свака од забележених фотографија је тренутак сам за себе свака има своју симболику и лепоту тренутка у коме је настала. Као и увек, све је у оку посматрача.
Камен, Птица, Сунце, Ветар, Облак имају толико тога дивног да представе и пруже- али нису на друштвеним мрежама. Човек, такође, може и треба да живи у оваквом окружењу и да у здравој животној средини ужива- уживо.
Хајде да живимо у корак са природом!

34

ПЛАНЕТА НАМ ГОРИ / 70

Рад на тему ,,животна средина и климатске промеме су важне” приказује планету (глобус) која, као последица слабљења озонског омотача и глобалног загревања, гори. Дечак који држи глобус је млад (инспирисано казивањем ,,на младима свет остаје”) и гледа у своју будућност. Он осећа тугу, разочарење и бес у исто време. Тугу осећа због свих лепих погледа, природе и животиња које нестају, а замењују их зграде, путеви и аутомобили. Разочарење, јер зна да он сам не може ништа да промени, и да ће ускоро доћи до ,,тачке без повратка”, те да ће све шансе за очување планете бити изгубљене. Бес осећа према претходним генерацијама, које су себично искористиле ресурсе и радиле одређене ствари не размишљајући о последицама. То би значило да ватра на глобусу, поред глобалног загревања, може да представља дечакове емоције, односно ,,ватру” у њему.Овај рад упрошћено и сурово приказује тренутну и будућу ситуацију на нашој земљи.

2

Животна средина и климатске промене су важне / 69

Данас су климатске промене, загревање планете и очување животне средине једна од најактуелнијих тема. Овим радом, ученице су хтеле да прикажу како климатске промене утичу на живи свет и штете до којих оне доводе. Врло често, недужна жива бића бивају жртве приказаних катастрофа. Она остају без станишта, остају повређена и угрожена. Овим радом, апелују на читав свет и човечанство да буде обазривије и пажљивије према својој животној околини и живим бићима са којима је деле.

84

PROFIT VS ČISTA PRIRODA? / 68

Природа се може дефинисати као физички свет и живот који је у интеракцији са њом. То је склоп екосистема, животиња, птица, биљака, пејзажа и људи. Природи су биле потребне милијарде година да расте и формира се да би обликовала оно што видимо данас. Данас људи штете животној средини тако што је загаћују и оштећују како би од ње добили профит. Многе организације раде на томе да природа буде чистија. Наша је дужност да одржавамо своју околину чистом и да користимо биоразградиви материјал.

ZATO….МИ БИРАМО ЧИСТУ ПРИРОДУ А ВИ ???

298

ЕкоБлог – Путоказ ка зеленој будућности / 67

Да ли сте знали да су древни рудари, трагајући за минералима и рудама у касном каменом добу, копали дубоке рупе, а затим их, када исцрпе коп, затрпавали како не би повредили Земљу?
То значи да је човек пре више од 7 000 година имао јасну свест да својим деловањем мења окружење и утиче на природу. Шта се то променило па модеран човек само разара животну средину и више нема потребу да јој захвално врати оно што јој припада?

Овим питањем се бави ЕкоБлог који кроз актуелне, занимљиве и друштвено-ангажоване теме (попут Олимпијских игара у обручу климатских примена, загађивања животне средине од стране Нутеле или претварања одбачене риболовне опреме у одбојкашке мреже) истиче недвосмислени значај и ставља фокус на заштиту животне средине и климатске промене будући да оне постају део наше свакодневнице, некада и на алармантан начин. Управо зато – овај блог представља путоказ ка зеленој будућности – јер немамо резервну планету!

151

Усисавање митова / 64

Како митови, предрасуде и дезинформације утичу на формирање наших ставова и одлука? Одлучили смо да питамо грађане шта мисле о ЕУ и покушали да одговоримо на њихове страхове и дилеме.
Кроз призму најчешћих митова и заблуда, указали смо на важност адекватног информисања, проверавања информација и формирања ставова на основу проверених чињеница!
Неки митови су нам промакли, завукли се испод тепиха, али, наш усисивач је тек почео да ради!

226

Предатор-човек / 63

Услед сече прашума на острву Борнео, ова врста орангутана изумире. Више нису само они у питању, већ и многи други наши рођаци-примати. Тренутно је једини спас за њих зоолошки врт, где се они осећају несрећно. Њихова тужна лица и погледи вриште да желе помоћ. Најтужније јесте када прочитате описе у кући примата и на сваком пише ,,Предатор-човек”. Нису само примати угрожени, већ и још стотине животињских врста и то све због утицаја човека. Освестимо се и спасимо животиње које су само колатерална штета људске себичности.

7

Бијанка Еуро Стар / 62

Бјанка Еуро Стар пилотира авионом и упознаје играча са 27 земаља Европске уније, полетањем из Београда.
Играч (копилот) јој помаже решавајући, у току лета, “мастермајнд” задатке где је понуђено шест застава чланица ЕУ, а правилним редоследом четири од њих успешно се наставља пут (могуће је понављање застава у комбинацијама). Дозвољено је највише 6 прелета (покушаја) поссле којих Бијанка успешно завршава лет и заједно са играчем обилази и упознаје земљу у коју су слетели.
Ако је комбинација погрешна или ако истекне време, играч губи звездицу (живот) и понавља се лет на истој дестинацији.
Успешним решавањима играч може да освоји до 4 звездице после пређених 5000 или 10000 километара, ако погоди комбинацију пре трећег прелета или може да добије звездицу изненађења у току лета.
Играч има могућност да се упозна са свим земљама ЕУ кроз “С`р Бијанко педију” пре стартовања нове игре.
Предвиђено је да новији копилоти, који нису вични брзом проналажењу комбинација, могу да промене параметре игре, како би добили олакшице, са дужим временом за размишљање или мањим бројем километара после којих се добија нова звездица.
Наша игра се може сврстати у логичко-образовнно-забавне игре, где играч поред конкретног задатка, усваја занимљивости о државама, а све уз анимације које прате игру.
На крају, порука игре је да имамо много сличности, љубави, смисла за лепоту, жељу да видимо и осетимо нешто ново и да ће свака бела звездица (Бијанка Стар) постати и остати део уједињене Европе.
Игра се може испробати на https://bijanka.000webhostapp.com/

1316

Европска унија и Србија / 61

Идеја овог блога је описана у самом уводу мог рада: да се укратко и на занимљив начин представи ЕУ, настанак и сврха њеног постојања, интересантне асоцијације на државе чланице и њихова повезаност са Србијом. Представљањем културе, националне кухиње, историјских занимљивости и сл., млади се могу заинтересовати за бољу едукацију и истраживање других земаља у Европи, а уједно спознати одлике своје земље, њихове сличности и разлике, као и важност положаја Србије у ЕУ.

13

Од крви и меса / 60

Парадокс данашњег времена је да поред бројних међународних конвенција и правних аката, људска права се и даље крше, а у неким земљама готово и да не постоје. Она су међусобно повезана и једнако битна за заштиту људског достојанства. Циљ овог филма је буђење свести о дискриминацији појединих друштвених група. Сматрамо да треба причати о темама која нас тиште у властитим срединама, и да је то једини пут ка слободи, односно једнакости. Сва људска права вреде једнако!
Идеја филма рођена је из ситуацијa и догађаја у нашем окружењу које смо сви бар једном имали прилику да видимо. Право на нормалан живот и основне потрепштине, које живот захтева, требало би свима да буду обезбеђени, јер смо ми сви људи без обзира на боју коже, националност, религију, животна опредељења, пол, социјални статус итд. Стога, желимо да овај филм јасно и гласно пренесе поруку целом свету како би се зауставила мржња и пробудила љубав и поштовање у срцима људи, јер још увек није касно за то. Овим филмом позивамо све људе да се освесте и да помогну колико је у њиховој моћи, јер је основна људска особина “бити човек” према свакоме. На самом крају филма налази се реченица која је једна од битнијих у овом филму, а успут и порука самог филма: “Имам права, ја сам човек!”

652

Заштити себе, тако што ћеш заштитити планету! / 59

Животна средина је све више загађена. На сваком кораку се налазе отпаци различитих
материјала, чија разградња може трајати вечно. За то време се у атмосферу ослобађа
велика количина угљен-диоксида и других, по нас штетних, материја. У исто време долази до повећања ефекта стаклене баште, а самим тим и до многобројних климатских промена, које не доносе ништа добро. Природа нам на тај начин попут бумеранга враћа за свако наше претходно (не)дело.
Зато је неопходно да заштитимо планету, јер тако, заправо, штитимо сами себе!

493

,,Кривац” / 56

Живимо у Бору, граду у коме је екологија нај(не)важнија тема. Руднички димњаци који ваздуху дају боју и мирис, депоније, загађене реке затрпане отпадом, мини-хидроелектране, свакодневне су теме о којима размишљамо

138

Да планета Земља продише… / 55

Нашим радом смо хтели да на сликовит начин објаснимо промене које се дешавају услед све већег загађења. Такође смо хтели да истакнемо колико човек својим радњама утиче на климатске промене и загађеност животне средине.
Зато сви треба да се ујединимо “да наша планета продише”.

118

Истина или мит / 52

Истина или мит – заблуде о стандардизацији, производњи и могућности пласмана домаћих производа на Регионалном нивоу приликом интегрисања у Европску Унију

14

Митови о ЕУ / 51

Око саме Еропске Уније испреплетани су митови који бацају сенку на њу и стварају одбојност код недовољно информисаних људи.Ова фотографија треба да демантује уверења људи да ће Србија уласком у Европску Унију изгубити свој интегритет,веру и обичаје и да покаже да је циљ ЕУ да обезбеди најбоље и најбезбедније производе за своје становништво.

2

The beauty of the mountain Tara (Lepote planine Tare) / 49

Lepote planine Tare, uslikano sa vidikovca koji se tamo nalazi, dočaran živom prirodom (cvećem).

1

НИЈЕ ОНА КРИВА / 45

Рад “НИЈЕ ОНА КРИВА” посвећен је спречавању дискриминације у свакодневном животу, у оквиру категорије “Људска права-моја права”.
Ликови кроз симулацију истините приче, говоре о важности наших права и кад не испуњавамо друштвене норме које су наметнуте као невидљиви Императив друштва. Имамо права да будемо једнаки и кад немамо исте стартне позиције, без обзира на наше порекло, историју наше породице и догађаје које су обележили наше детињство. Позадине нашег одрастања нас не чине мање вредним и сви заслужујемо безбедне животне перспективе.
Овај рад представља Инспирацију. Подржимо оне који осећају кривицу. Нису они криви.
Имају права на загрљај безусловног прихватања.

567

Буди део решења, а не загађења! / 42

Склони смо томе да често занемарујемо фразе које нас окружују и окрећемо главу када их чујемо. Неки од примера су: „Не загађуј животну средину…Рециклирај…Не прљај…Не користи пластичне кесе…Кад би свако посадио једно дрво”. Још током основног образовања слушамо ове речи, али ретко ко од нас реагује. Изговор је: „Ја сам појединац који не може ништа да уради…морају сви да се покрену…“

Управо због тога свет постаје резервоар за отпад, а Србија добија неславну улогу водеће европске државе по стопи морталитета због загађеног ваздуха. Мислим да је ово идеалан тренутак за доношење праве одлуке, уз фокус ка промени и личној акцији, јер будућност зависи од свих нас. Многе организације активно раде на овом питању, али то није довољно. Свако од нас треба да буде свестан ситуације и да уради нешто, како би било боље њему самом, али и широј друштвеној заједници. Кључ за зеленију планету је у нашим рукама!

131

Eu i Srbija / 40

Blog u kome su jasno definisane cinjenice zasto Srbija treba da udje u eu.

190

Slobodna kretanja / 39

Слобода кретања је важна, и нико нам не сме ускратити то право.

5

Ваздух какав не желим / 36

О ваздуху треба мислити пре него што га угледамо. Проблем загађења ваздуха један је од доминантних еколошких опасности са којима се суочавамо. Излазак на чист ваздух се препоручује као нешто неопходно и здраво. Зато морамо одмах изаћи напоље, дубоко удахнути и одлучити да нам је неопходан невидљив ваздух, без боје и мириса, а да би тако и било, ми млади морамо постати видљиви у одбрани природе од загађивача.

29

Obrati Pažnju ! / 33

Video zapis “Obrati Pažnju!” je rad na temu “Životna sredina i klimatske promene su važne”. Ovim projektom kroz ples želimo da ljudima podignemo svest o tome koliko naša planeta pati. Zbog nemara, nezainteresovanosti i neodgovornosti čoveka priroda se sve više guši u plastici. Još uvek možemo da je spasimo ako usmorimo našu pažnju na problem reciklaže i pokušamo da manje bacamo otpad u reke koje nas dozivaju da se osvestimo i pomognemo im. Na taj način bi se smanjio broj ljudi, kao i životinja i biljaka koji stradaju od zagadjenog vazduha, vode i zemljišta.

114

Оплакивање / 28

„Оплакивање“ Еволуција света и човека носи са собом многобројне препреке са којима се сви суочавамо и које морамо решавати да бисмо живели. Када постанемо свесни колика је благодет дисати пуним

1551

Време је за промену / 26

Циљ нашег рада је да пробудимо свест о томе колико су климатске промене у ствари важне. Морамо чувати природу и размишљати о томе шта остављамо будућим генерацијама. Чачак је један од лепших српских градова и није заслужио да ту његову лепоту уништавамо својим нерационалним понашањем. Морамо се борити и што пре зауставити загађивање природе.

298

Успавани Пан у срцу Европе / 25

Тема: Животна средина и климатске промене су важне

На обронцима Каблара, успавани Пан ћутећи бди над плаветнилом реке и чува је од свих…
Реке, потоци, језера и мора повезују меридијане, омогућавају кретање, напредак и оплемењују наше животе.
Сачувајмо и ми јединствену лепоту река, како бисмо их предали у наслеђе будућим генерацијама.

1005

Све(т) је у нашим рукама! / 24

Пролеће, лето, јесен, зима, четири годишња доба повезана једном заједничком темом, загађењем. Извори загађења су у сваком делу наше околине, саобраћај, грејање током зиме, фабрике и многи други. Својим сопственим рукама човек га може дозирати и само од нас зависи садашњост и будућност планете. Градови наше земље се током зимских месеци налазе на врху листе најзагађенијих градова на свету. Много неосвешћених људи који не схватају важност коришћења обновљивих извора енергије насељује наше просторе. Са друге стране, постоје људи који су спремни да својим примером, „својом руком“ поведу и едукују људе како би сви заједно дошли до бољег сутра. Кажу да појединац не може много, али рука једног појединца може постати симбол свих наших руку које заједничким радом могу да промене свет. Уз помоћ Сунца, ветра и воде могла би се произвести иста количина енергије која се производи сада уз помоћ фосилних горива, само на много бољи и по све здравији начин. Ова фотографија приказује борбу човека да види свет у боји, без црно-белих наочара које нам загађење намеће. Сивило изнад града може веома лако постати кристално јасна слика са много разноврсних боја. За промену боја боримо се искључиво ми сами. Као што наслов ове фотографије каже „Све(т) је у нашим рукама“.

138

Vanzemaljci / 23

Овим радом смо хтеле на неки необичан начин да покажемо како још увек није касно да се земља спаси и да се престане са лошим навикама које је уништавају.

57

Моја права – људска права / 18

Рад на тему “Моја права – људска права” је везан за тему права ученика у школи и ван школе. Однос ученика и наставника, као и понашање ученика и наставника.

36